De kortste weg naar snellere rondetijden









Workshop
‘Magic Numbers from racecars’
Workshop ‘Magic Numbers from racecars’ is samengesteld voor engineers bij professionele- en top-amateur racing teams die hun racewagen beter willen leren kennen, en die in staat willen zijn de wegligging te verbeteren op basis van berekeningen ipv op ‘onderbuikgevoel’. Ook heel goed geschikt voor Automotive studenten en studenten Werktuigbouwkunde.
Je leert van alles over Spring rate, Roll Centres, Motion Ratios etc, waarna het Roll Moment, Roll Weerstand en Gewichtstransfer berekend worden. Ook worden de aerodynamische waarden CDA (luchtweerstand) en CLA (neerwaartse druk) behandeld, evenals o.a. de theorie van Ackermann.
Deelnemers aan deze workshop keren terug bij hun team met voorbeelden van heel veel bruikbare berekeningen en goede ideeën om de auto nóg beter te prepareren. Met name door deze Workshop zal de auto al meteen vanaf het begin van tests beter zijn afgesteld, wat heel veel kostbare en tijdrovende tests op het circuit uitmaakt!
Klik HIER voor meer gedetailleerde informatie. En klik HIER voor de veel gestelde vragen.
EERSTVOLGENDE WORKSHOP
zaterdag 12 maart 2022,
Deze workshop wordt uitgevoerd in samenwerking met TAC-Academy te Waalwijk.
Klik HIER voor meer informatie en inschrijven, ook voor ondergenoemde cursussen.
KOSTEN
Deelnamekosten zijn inclusief:
-
8 uur workshop in totaal
-
Zowel theoretisch goed onderbouwd als ook zeer praktisch bruikbaar.
-
Onderricht door workshopleider Ton Serné met ruim 40 jaar autosport ervaring.
-
Handig cursusboek in kleurendruk in ringband (als bewaarexemplaar)
-
Lunch, koffie/thee, frisdrank
-
Certificaat
BASISCURSUS 'WEGLIGGING VAN RACEWAGENS'
Zaterdag 19 februari 2022 bij TAC Academy te Waalwijk.
Leer in één middag de basistheorie en heel veel praktische tips over de wegligging van jouw racewagen. Deze cursus is de ideale voorbereiding op de workshop 'Magic Numbers van racewagens'. Inschrijven bij TAC-Academy.
CURSUS 'AERODYNAMICA VAN RACEWAGENS'
Zaterdag 5 februari 2022 bij TAC-Academy te Waalwijk.
Hier leer je hoe aerodynamica werkt, wat en hoe je dat aan jouw eigen auto kan meten en berekenen, en hoe dit uiteindelijk te gebruiken op jouw auto. De cursus is een mooie mix van gedegen theoretische ondergrond met zéér bruikbare tips!
Inschrijven bij TAC-Academy.
CURSUS 'DATA ACQUISITIE'
Zaterdag 18 december 2021
Zaterdag 19 maart 2022.
Deze cursus wordt georganiseerd door en bij TAC-Academy te Waalwijk, en wordt gegeven door Erik Albertsma van
Albi-Engineering en Ton Serné.
Hier leer hoe een DA systeem werkt en hoe je het kan inzetten, wat en hoe je aan jouw eigen auto kan meten en berekenen, en hoe dit uiteindelijk te gebruiken op jouw auto. De cursus is een mooie mix van gedegen theoretische ondergrond met zéér bruikbare tips!
Inschrijven bij TAC-Academy.
Wat we verder bieden
-
In-House workshops bij teams en bedrijven
-
Individuele consultancy en performance engineering m.b.t. de wegligging van de auto
-
Support tijdens testdagen en de voorbereiding daarvan
-
Data Engineering: analyse van het dynamisch gedrag van de auto m.b.v. MoTeC en AIM systemen.
-
Ook bieden we een ‘Basiscursus Wegligging van Racewagens’ van één avond over de eerste beginselen over het dynamisch gedrag van een racewagen. Zie ook hiervoor www.tacacademy.nl.
BOEK "Rennwagentechnik - Praxislehrgang Fahrdynamik'
'Rennwagentechnik - Praxislehrgang Fahrdynamik' is geschreven door Ton Serné en Prof. Dr. Ralph Pütz (verbonden aan de Hochschule Landshut, Bayern) Het boek is enerzijds gericht op studenten in de automobieltechniek, anderzijds op ingenieurs in professionele teams en de top van de amateur teams die hun racewagen verbeteren willen door hun setup mathematisch te onderbouwen.
Klik HIER voor het downloaden van de Nederlandse persbericht.
Momenteel is het (Duitstalige) boek alleen online verkrijgbaar via de website: www.springer.com/de/book/9783658161019 of te bestellen
De uitgave van de Engelstalige versie van dit Duitse boek is nog niet bekend.
De inhoud van dit boek vormt de basis van de cursus 'Magic Numbers van racewagens'. Hiermee hopen we tegemoet te komen aan de mensen voor wie een technisch Duitstalig boek ontoegankelijk is.
Mobile Data Acquisition
voor-1-day
In één dag héél veel wijzer worden over jouw racewagen
Heb je wel interesse in het gebruik van een Data Acquisitie Systeem, maar kan je het niet aanschaffen? Of is het reglementair niet toegestaan in jouw raceklasse? Dan kan je ons Mobile Data-Acquisition Systeem (MDAS) inhuren voor één dag. Ideaal voor gebruik bij vrije trainingen of bij ‘open pitlane’ dagen.
Het MDAS levert de gebruiker informatie op over de eigen rijstijl en over het weggedrag van de auto. Zo wordt een beter inzicht verkregen in onder andere: de snelheid, de rollhoek en de pitch, en de mate van het onder- /overstuur èn over de fase in de bocht waar dat optreedt. Dit is met name van belang om te weten welke maatregelen in de afstelling genomen moeten worden.
Ook de stabiliteit van de auto wordt duidelijk in beeld gebracht, waar conclusies mbt de afstelling genomen kunnen worden. Grafieken van rondes kunnen over elkaar heen geprojecteerd worden, waardoor verschillende rondes met elkaar vergeleken kunnen worden. Alle vergaarde data worden na afloop aan het team beschikbaar gesteld. De huur van het MDAS is altijd inclusief de begeleiding door Ton Serné.
Hoe we te werk gaan:
- ’s-Morgens vroeg installeren we gezamenlijk het MDAS in de auto.
- Gedurende de dag worden alle ronden in het MDAS vastgelegd, en kan al ter plekke feedback worden gegeven over de wegligging van de auto en kan er ook rijders coaching plaatsvinden (afh. van de aanwezigheid van een camera).
- Aan het einde van de dag wordt alle apparatuur weer uitgebouwd, en zijn de rijder en het team een hoop wijzer geworden!
Het MDAS is samengesteld uit de volgende componenten:
Een Data Logger welke rond de x,y en z as de drie versnellingen en de drie yaw-hoeken (gieren) meet, een stuurhoeksensor, een GPS sensor, en een extra rotatiesensor. Optioneel kan een camera aangesloten worden, wat met name veel feedback kan verschaffen voor de rijders coaching. Bij klassieke racewagens wordt het MDAS aangesloten op de bobine voor het meten van het toerental.Bij eigentijdse racewagens kan de ECU van de motor ook aangesloten worden, waardoor ook gegevens over de motor en auto zichtbaar kunnen worden. Denk daarbij, al naar gelang wat er door de ECU geleverd wordt, aan data als toerental, gekozen versnelling, stand gaspedaal, remdruk, etc.
Het aansluiten van het MDAS is een gezamenlijk taak van ons met het team. Met name bij de aansluiting op de ECU is het noodzakelijk dat er iemand bij het team is die de connector en de pinbezetting daarvan kent en kan leveren. Het MDAS heeft géén veerwegsensoren. De reden hiervan is dat het onmogelijk is deze in één dag in te bouwen, te kalibreren, te gebruiken en weer uit te bouwen. Bovendien verhogen deze dure sensoren de kosten aanzienlijk. Maar door slim gebruik te maken van de aanwezige informatie kan al héél veel geleerd worden over de rollhoek, pitchhoek en zelfs over de banking (komvorming) van de baan.


Over Ton Serné
Ton Serné studeerde werktuigbouw, met specialisatie ‘wegligging van racewagens’. Daarnaast was hij monteur in meerdere formule klassen, en rijder met o.a. Formule Ford 1600 en diverse tourwagens. Teammanager van het Bross Formula 3 team, waarmee in 1987 de EFDA beker werd gewonnen Actief aan de HAN Automotive (Arnhem) voor het Masters programma en aan de Fontys Hogeschool (Eindhoven) als gastdocent ‘Vehicle Dynamics’ voor het Bachelors programma. Tevens actief voor het KNAF Talent First programma. Momenteel is Ton verbonden aan een GT4 project. Samen met Prof.Dr. Ralph Pütz auteur van het boek 'Rennwagentechnik – Praxislehrgang Fahrdynamik' bij Springer-Vieweg.
EN DAN NOG WAT…..
Naast werktuigbouwkundige, gespecialiseerd in de wegligging van racewagens, is Ton Serné ook opgeleid op Nyenrode voor het uitoefenen van een toezichthoudende functies in een Raad van Commissarissen / Raad van Advies. Hiermee voegt hij technische kennis en inzichten toe aan toezichthoudende organen.

Contact
Ton Serné
iepenlaan 8
5248AK Rosmalen
Kantoor: 073 523 0160
GSM: 06 50128765
Mail : ton@cursuswegligging.nl

Ton Serné met de regenbanden van Gijs van Lennep op de startgrid van de GP Zandvoort 1975. Op de voorgrond de Hesketh van de latere winnaar James Hunt.
PUBLICITEIT
In juni 2014 verscheen er in het toonaangevende Duitse magazine CURBS een artikel over een cursus van ons. Klik HIER om dit (Duitstalige) artikel te bekijken.
In februari 2019 verscheen in START een artikel over onze MDAS dienst; klik HIER om dit artikel te bekijken.
VEEL GESTELDE VRAGEN
Klik HIER voor antwoorden op de meest gestelde vragen.
CONTACT FORMULIER
Onderwijsinstellingen waaraan Ton Serné, als
freelance docent op de Bachelors en Masters faculteiten, Voertuig Dynamica en Aerodynamica van racewagens doceert:


Voorbeelden van projecten waaraan Ton Serné heeft bijgedragen:


Daarnaast actief als performance engineer voor vele raceteams in diverse klassen in Nederland en Duitsland.